Handmade - yes or no?


Po dlhej dobe som opäť späť. Posledná predajná akcia už je za mnou a poviem vám po všetkých tohto ročných akciách som aj rada. Ako ste mohli aj na mojej FB page postrehnúť, po skúsenostiach za posledné dva roky som sa rozhodla tieto predajné akcie obmedziť o tom však možno inokedy. Dnes skôr načnem asi trochu háklivejšiu tému.
O tom čo je handmade a čo nie...
by sa dali spraviť dlhočizné debaty. Predsa len každý má na to iný názor a uhol pohľadu. Pre niekoho je handmade, ak je tvorba vyslovene robená len vlastnými rukami a iný sa zas na to pozerajú inak. Síce aj ja sama mám na handmade tvorbu svoj vlastný názor ale nikdy neodsudzujem hneď na začiatku. Predsa len sme malý páni aby sme boli tými "katmi" a triedili tvorbu na tú čo je naozaj handmade alebo na tú čo má len dobrý reklamný ťah a od handmade tvorby to má trochu ďalej. Keďže som už počas svojho podnikania obehla viacero akcii, stretla som sa aj s viacerými kreatívnymi dušičkami. S niektorými sme ako taká malá handmade rodinka. Niektorých tvorbu naozaj obdivujem, práve kvôli prácnej technike a naozaj skvelej prepracovanosti. Niektorý vyrábajú drobnosti skladaním komponentov, ktoré kúpia. Je napríklad toto handmade? Veru nepoviem vám, každý nech si spraví vlastný názor. Viem však jednu vec, ľudia a aktuálny trh sa ešte ťažko učí tomuto svetu, takých je ešte pomerne málo čo mu "rozumejú". Zákazníci ako taký preferujú skôr jednoduchšie doplnky/šperky a práve preto zväčša siahajú práve jednoduchých kúskoch typu komponent + háčik. Ja viem cieľom handmade výrobcu je tak isto zarobiť ale tu som si uvedomila jedno podstatnú vec. My predajcovia (myslím tým tých čo sa tomu venujú takpovediac oficiálne, nie ako hobby, ako to niektorý tvrdia) sa delíme na také dve skupiny. Tých čo sa chcú tým živiť a aj keď ich baví tvoriť prevažne niečo čo sa až tak úspešne nepredáva, tak sa prispôsobujú trhu a predávajú aj veci, ktorým sa venovali, takpovediac vo svojich začiatkoch. Jednoducho aktuálny trh a dopyt je taký, že o práve tie easy veci záujem je. Druhá skupina predajcov tých  čo sa rozhodli ísť tou tŕnistejšou cestou a nemajú to vôbec ľahké. Nedali sa zlanáriť na nízke ceny a jednoduché vecičky po ktorých siaha prevažná väčšina kupujúci. Chcú byť "naozajstnými" umelca/dizajnérmi/značkami, jednoducho chcú tvoriť niečo čo bude hrdo niesť svoje meno. Síce produkty budú drahšie pre bežného Slováka ale o to viac jedinečné a budú mať citeľný rukopis. Práve tieto kúsky sú tie, ktoré máte mať naozaj na roky rokúce a po správnosti máte kúpou pochopiť, že sa vám naozaj oplatilo do takéhoto handmade výrobku investovať. To však nič nemení na tom, že obe tieto skupiny spadajú do toho istého "lievika" zvaného handmade a dokonca sa aj máme radi :) Síce aj medzi nami občas vznikajú spory a odlišné názory (veď sme predsa ľudia taký istý ako mnoho iných) ale to nič nemení na tom, že dokážeme byť k sebe milší, vľúdnejší a niekedy sme ako jedna "veľká rodina". Áno sú aj výnimky ale o nich dnešných článok nemal byť... (pozor! vysoká cena a na trhu vychytená značka nie vždy znamená aj kvalitný výrobok)
Mne ale ostáva rozhodnúť sa.... možno nechápete, ja viem ale jednoducho som si uvedomila týmto rokom veľmi veľa faktov v mojom podnikaní. Zamyslela som a naozaj je mojim cieľom sa touto prácou (aj keď si niektorý myslia, že je to len zábavka) raz živiť. Otázka ale dnešným dňom nastala, ktorou cestou sa chcem uberať, do ktorej skupiny sa zaradím ja. Viete na jednej strane je super ak vás hneď vaša práca živý ale som ten človek čo sa dokáže prehrýzať dennodenne tým, že sa mu stole predávajú viac veci, na ktorých sa skoro vôbec nenatrápil a nemajú svoju jedinečnú prídavnú hodnotu, ako tých pár kúskov, nad ktorými strávil hodiny vyšlo to naozaj z jeho hlavy a dokonca sa potrápil aj na výrobnom procese (tj. pokus-omyl)? Sama neviem... vlastne viem... len si to akosi nechcem povedať nahlas. Či to je strachom netuším ale áno pochopili ste to správne, ja patrím k tým čo sa vybrali tou ťažšou a tŕnistou cestou. Práve preto som založila LukZu design, značku ktorá má byť originálna jedinečná a niesť hrdo svoj názov a zameranie. Presne preto som v stave, že neviem čo ďalej s handmade by ZuZu a nechávam to plynúť časom, že sa z toho vykryštalizuje nejaký dobrý nápad.... Práve preto neviem čo skôr a stále hľadám nových dodávateľov, nové technogólie a stále riešim nejaké fotenia. No nechcem sa vzdať svojho sna a naozaj túžim ho raz dosiahnuť. Tak snáď sa mi to podarí....
Každému, kto sa dočítal až sem a neunudil sa k smrti pripájam pár záberov mojich posledných úlovkov z handmade výrobkov z posledného biedneho Cirkul´artu. Kde som si viac pokecala ako predala ale z pohľadu návštevníka je to milá akcia na víkendovú prechádzku :)

PS1: Týmto článkom sa naozaj nemala v pláne nikoho škatuľkovať a to vonkoncom nie uraziť. Článok bol myslený vo všeobecnosti, preto prosím ak ste sa v ňom našli či už pozitívne alebo aj negatívne, neber to osobne :) Sú to len moje osobné postrehy/názory a je samozrejmé, že sa s nimi nie každý stotožní....

PS2: na tom prstienku ulietavam, najvác na svete ♥ tvorbu Jokou obdivujem asi zo všetkých čo poznám najviac a najdlhšie... hlavne náhrdelníky, to som už vyhlásila že ak by ma drahý o ruku požiadal nie prsteňom ale náhrdelníkom od Jokou tak som najšťastnejšia žena :)

PS3: Áno naozaj áno, tak to vyzerajú zničene, najčastejšie využívané ruky handmade výrobcu :D Aspoň teda tie moje :)


neklace - Steampunk Queen Jewelry / headband - CasiaTrend / ring - Jokou

Menovky: ,