Biela noc / white night

Minulú sobotu sa konal medzinárodný umelecký projekt zvaný Biela noc, ktorý má za úlohu priblížiť širokej verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol.  Tentoraz sa po 1.x zapojila do tohto projektu aj Bratislava, preto som sa rozhodla túto udalosť si nenechať  ujsť a aj po celodennom predávaní vonku v tej zime a zavítať večer do centra mesta. Pár miest som mala naplánovaných čo som chcela určite vidieť a ostatné nechala na náhodu ako sa to vyvinie. Na moje prekvapenie išiel aj priateľ a s jeho šikovnosťou zvané fotenie (čo sa naozaj nestáva často, je presne ten nespoločenský a samotársky typ, ktorý musí niekam naozaj chcieť ísť z vlastnej vôle), čiže tentokrát mám pre vás aj kvalitné fotky z tejto akcie. Dosť bolo "obkecávania", radšej si to pozrite :D


Most SNP - UFO
ILC – Medzinárodné laserové centrum / laserová inštalácia / SK





fasáda Erdodyho paláca
Klaus Obermaier / Tancujúci dom / AT



Hlavné námestie
Amanda Parer/ Narušitelia / AU



Námestie SNP (park)
Ašot Haas / LIGHT FROM WASTEBASKET / SK, RU



Ondrejský cintorín
Peter Vrabeľ / Andromeda / SK



Medická záhrada
Vincent Leroy / Mechanické pole / FR


Samozrejme sme videli toho trochu viac ako napríklad "Mliečnu dráhu" (Braňo Bernár/Showmedia) ale nie všetko sa dalo zdokumentovať takto večer a ešte k tomu v tom počasí, ktoré bolo. To bohužiaľ tejto akcii neprialo. Na chvíľku sme aj zavítali na virtuálnu prehliadku EXPO Miláno 2015, bolo tam tak neskutočne veľa ľudí, že sme to nakoniec vzdali a zavítali oproti do  provizórneho "bufetu" kde ponúkali varené vínko :)  Náhodou sme narazili pri kráčaní po Laurinskej objekt od sochára Luba Mikleho (HARD S DEAD-C / SK) a to sme ani nevedeli či to je súčasťou (hamba nám:). Mne osobne nedalo nedotiahnuť drahého aj do administratívnych priestorov nad Gorila Urban House kde bola svetelno-zvuková inštalácia "Jamky" (Ján Šicko, Roman Mackovič (DevKid Studio). Na záver sme to zaklincovali mojou panikou ako sa dostať domov, kedže sme zmeškali posledný bežný spoj. Avšak nočáky to zvládli. Ešte teda jedna fotečka na záver, ktorú si môj drahý nemohol odpustiť.

Boli ste aj vy pozrieť Bielu Noc, či už tú v Bratislave alebo tú v Košiciach? Poznáte tento projekt, napríklad aj z iných krajín?

(za dverami Starej Tržnice mala byť tiež digitálna projekcia/tanec/akrobacia - fuse* / Ljós / IT, nejak sme to však neodhadli časovo a prišli neskoro aspoň sme sa teda trochu pobavili :)

Menovky: ,