Malá kabelka a veľká premena = spolupráca s Deichmann Slovensko

UPOZORNENIE - dnes to bude trochu dlhší článok na čítanie ako obvykle :D
10 tvorcov  = 1 a tá istá kabelka
1 kabelka = 10x inak
Poviem vám pravdu bola to pre mňa veľká drina. Hlavne keď som zistila svoju prvú "konkurenciu".
Vráťme sa však späť na začiatok.
Nápad s ktorým ma oslovila spoločnosť Deichmann Slovensko sa mi veľmi páčil. Oslovila ma ich aktuálne pripravovaná kolekcia s tematikou, že kúpou výrobku jeho život nekončí. Myslím, že v dnešnom konzumnom svete ľudia na oblečenie a doplnky už menej hľadia. Kúpia si výrobok ten sa obnosí, nedajbože pokazí alebo znudí a automaticky letí do koša. V tom lepšom prípade aspoň do zberných kontajnerov alebo do nejakých OZ-tiek. Pritom to tak vôbec nemusí byť mnoho odevov sa dá znovu využiť - recyklovať. Obnoviť ich život prípadne z nich vyrobiť úplne niečo iné.  S niečím podobným prišiel práve Deichmann, preto dal možnosť 8-im blogerkám/handmade výrobcom možnosť prerobiť malú bielu kabelku podľa svojich predstáv. Zadanie bolo super, žiadne obmedzenia a veľa kreativity. Síce termín bol trochu bičovný (aspoň pre mňa), stálo to zato vyskúšať si takúto možnosť. Kabelka dorazila krásna biela, maličká aj s nejakými pomôckami na prerábku. Nebolo však povinnosťou ich použiť.
Fotka uverejnená používateľom ZuZu (@zuzu.predaj),


Túto foto ste mohli niektorý spozorovať okrem instagramu aj na mojej FB page.


Na rad prišlo vymýšľanie ako kabelku oživíme. Krásna ale na môj prvý dojem zaväzujúca, aspoň to som z nej tak cítila. Chcelo to niečo pekné, trochu elegantné ale nie moc preplácané. Proste moje úplne prvé plány v hlave zlyhali pri prvom pohľade na ňu. Jednoducho to čo som chcela vyrobiť by sa na ňu skutočne nehodilo a nakopnutie nejak nechcelo prísť. Nechala som si teda trochu poradiť od ostatných, hovorila som o nápadoch aké som s ňou mala. Ako som nevedela či ísť do farieb alebo nie. Potom to však prišlo vďaka kamarátke, mamine a jednej skvelej látke.  Kamarátka mi hovorila o tom ako ju naposledy zaujali topánky, ktoré mali vnútri inú látku a tým boli zaujímavé. Mamka ma utvrdila v tom, že aj keď je kabelka čierno-biela so zlatými detailmi naozaj by išla do farieb. Na záver keď som uvidela vo svojich novinkách tú látku na Sashe, zamilovala som sa a jednoducho som vedela toto je to čo na tej kabelke chcem :). Chcela som niečo jednoduché ale farebné, chcela som sa uberať trochu folkovým smerom (veď teraz je to IN, no nie? ) a chcela som niečo čo by na nej krásne vyniklo. Táto látka jednoducho spĺňala všetky moje predstavy, všetko to čo som chcela na tú kabelku dostať a hlavne vedela som, že sa bude dať  ďalej ozdobovať.

Látka dorazila a potom prišla na rad práca, nebolo to však jednoduché. Predsa len dostať látku na už hotovú kabelku nie je med lízať. Základ bolo nakresliť si nejaké tie predlohy tvaru, ktorý potrebujem vystrihnúť spolu aj s dierkami na zapínanie. Následne premyslieť ako tam látku pripevniť. Vrchná časť bola o trochu jednoduchšia, využila som obojstranný vlizelín, keďže vnútro klopky bolo textilné.(pre tých čo nevedia čo je to obojstranný vlizelín, jedná sa o výstuž v odevnom priemysle, konkrétne tento obojstranný je z oboch strán lepivý a tenký, vhodný aj na prenos textilného obrázka na inú textíliu, vytvoríte si niečo ako nažehlovačku). Na rad však prišla spodná časť. Po márnom pokuse, dúfajúc,  že koženka vydrží aké-také teplo (moja maličkosť sa mýlila, nikdy ale nikdy to neskúšajte na syntetickom materiály ako je umelá koža) som bola nútená vymyslieť niečo iného. Tak pokus dva po menšom trapase, ideme robiť decoupage techniku ale textilnú. Veľakrát videná, veľakrát počutá ale nikdy nevyskúšaná v praxi. Nebolo na čom ani kedy....(Ja som ale blázon, skúšať niečo 1.x na niečom, čo jednoduchom nemôžem pokaziť. To som ale proste ja :D ) Chyby sme museli zakamuflovať aby spod bledú látku nepresvitali a zároveň aby sa textil pomocou lepidla lepšie prichytil. Na farbenie som použila klasickú akrylovú farbu. Následne naniesla vrstvu lepidla Mod Podge na kabelku. Postupne som látku pritláčala a nanášala aj priamo na ňu vrstvu lepidla, ktorú som pomocou štetca roztierala. Takýmto spôsobom som sa zbavovala tvorby "bubliniek" medzi textilom a kabelkou. (Kto už si v živote vyskúšal techniku decoupage, tak vie presne o čom hovorím :) Kto nie odporúčam, najprv sa púšťať do tej klasickej a po nabratí akej-takej praxi ísť na takúto textilnú, je to prácnejšie. Pri textile je väčší problém, ako pri bežnom decoupage na drevené výrobky, ak tam nejaké tie "bublinky" ostanú.) Po prilepení celej látky musíme počkať cca hodinku kým lepidlo zaschne. Keď už bolo lepidlo zaschnuté skontrolujeme, či všetko drží ako má, hlavne po okrajoch. Ak nie postup natierania látky lepidlom zopakujeme a ak áno ide sa na finálnu úpravu. Ja osobne som volila na dekorovanie hotfix kamienky. (Jedná sa o kamienky z brúseného skla, ktoré majú na svojej spodnej časti vrstvu lepidla. Toto lepidlo sa topí teplom a je pomerne dosť silné. Tým pádom sa môžu kamienky prichytiť skoro na akýkoľvek materiál.)Na prichytávanie som použila hotfix aplikátor. Pre mňa osobne je to praktickejšie ako cez prenášaciu fóliu za pomoci žehličky. Ak sa však človek nechystá takto dekorovať veci častejšie postačí aj tá fólia :) Zdobila som kým som mala chuť a pocit, že už to je to pravé orechové. Pravdaže je to na fantázii každého. A tadáááá kabelka je hotová.....

photo by Eva Novanská - Photography
Našťastie som všetko stíhala nafotiť posledný deň. Bolo to naozaj o chlp chlpatý s termínom dodania. Tieto fotky sú však už dodatočne fotené od šikovnej Evky. Momentálne čakáme na výsledky súťaže, s tým, že aj vy sami máte možnosť zahlasovať za svojho favorita :) Zapojiť sa do hlasovania môžete priamo TU TU TU. Info pre tých viac súťaže chtivých - ak sa do hlasovania zapojíte budete zároveň zapojený do žrebovania o 1 poukážku v hodnote 20€ na nákup v ktorejkoľvek predajni Deichmann. Čiže naozaj sa oplatí hlasovať a je už na vás či za môj výtvor (samozrejme by ma to veľmi potešilo:) alebo za niekoho iného. Keďže podľa mňa majú naozaj všetky svoje čaro ♥

Na výrobu som použila:
kabelku :), látku, vlizelín, štetec, nožnice, lepidlo Mod Podge, hotfix kamienky a hotfix aplikátor, a ešte akrylový farbu a papier na pečenie na vytvorenie predlohy (to som zabudla odfotiť)

PS: O výsledku súťaže budem samozrejme informovať a v kútiku duše dúfať, že sa na mňa v živote usmeje trochu šťastia :)

Vaša ZuZu

Menovky: , ,