Sutaška – Sujtas -Soutache (vyslovuje sa SOO-TAH)





Čo to je a odkiaľ pochádza?
Táto je technika výroby ozdôb z „pásov“ bola známa už v starovekej Číne, zahŕňa však širokú škálu lemov, švíkov a strapcov používaných ako dekorácia na látkach, tkaninách, šatách a róbach vo vysoko postavenej móde, ale tiež v domácich dekoráciách na vankúšoch či závesoch.  Konkrétne sa jedná o mohérové prámiky galónového typu, ktoré sa využívajú  aj na vojenských alebo športových uniformách. Hoci slovo soutache pochádza z francúzštiny, tento spôsob lemovania sa nazýva aj ako ruský lem alebo „ruský vrkoč“. Šperky soutache majú historickú tradíciu, a to nielen vo Francúzsku, ale patria k výzdobe tradičných modelov v Afrike, Maroku a tak isto v Rusku a dokonca aj mexické tradičné látky sú známe svojimi prepracovanými farebnými dekoráciami. U nás sa okrem označenia „Sujtaz“, ktoré k nám prišlo z Maďarska stáva pomerne zaužívaný pojem „sutaškové šperky“. Ich náročnej výrobe sa venuje zatiaľ len niekoľko šperkárok. Tieto šperky majú svoju hodnotu práve pre originálny charakter, náročnosť výroby a prekrásny vzhľad.


Soutache za hranicami:
Jedna z najznámejších, ktorá sa tejto technike venuje je izraelská umelkyňa a dizajnérka Dori Csengeri – ocenená, medzinárodne uznávaná umelkyňa so sídlom v Taliansku, Francúzsku, Španielsku, Nemecku, New Yorku a Tokiu. Jej ručne vyrábané kolekcie šperkov sú prezentované po celom svete v prestížnych klenotníctvach, múzeí a galérií. Je známa a jedinečná aj tým, že ako jediná vyrába takéto „šperky“ aj pre mužov. Viac z tvorby tu: http://www.doricsengeri.com/
Ďalej medzi tie známejšie patria aj poľská šperkárka Anna Lipowski (http://lianna.blox.pl/html), ukrajinská šperkárka Victoria (http://www.victoriasorkin.com/ )a francúzska šperkárka Anneta Valious (http://www.annetavalious.com/)



Ako sa tvoria takéto šperky?
Šperky robené technikou soutache sú charakteristické tým, že techniky pôvodne používané na švy a lemy sa zamotávajú do špirálok a vytvárajú neuveriteľne originálne a vizuálne atraktívne vzory a dekorácie na náušniciach, náramkoch či dokonca prsteňoch. Často sú doplnené korálkami, sklíčkami či polodrahokamami prípadne aj drahokamami, okolo ktorých sa potom dekoratívny lem omotáva. Vytvoriť šperk technikou soutache je nesmierne precízna práca a výsledkom je originálny, vysoko kvalitný kúsok šperku s vizuálnou atraktívnosťou. Na nosenie sú tiež nesmierne komfortné, pretože tieto šperky sú ľahké a robené z príjemných materiálov.



Soutache na Slovensku:
Na slovenskom trhu je materiál na tieto šperky ľahko dostupný, nie je však dostatočné známy pod pojmom soutache alebo sutaš. Ľahšie ich nájdete ako mohérové stuhy na kroje. Prámiky sa dajú kúpiť v rôznych veľkostiach a taktiež v rôznych farbách. Ostatný materiál na túto tvorbu už závisí len od vašej fantázie. Často sa však využívajú viaceré druhy korálikov (rokajl-TOHO, Miyuki, Preciosa...), záleží od náročnosti šperku ktorý chcete vyrobiť.
Takisto ako v zahraničí aj u nás nájdete mnoho šikovných šperkárok, ktoré tvoria touto technikou. Jednou z najznámejších na Slovenku  je Zuzana Barčáková, ktorá tvorí pod značkou BAZU.
Pravdaže na Slovensku nájde viaceré šikovné šperkárky s touto technikou. Väčšinu z nich môžete nájsť na sashe, medzi ktoré patria aj napríklad  šikovná šperkárka a zároveň výtvarníčka Veronika pod značkou nikuske (http://www.sashe.sk/nikuske), šperkárka hrusulka (http://www.sashe.sk/hrusulka) ktorá je zameraná hlavne na sutaškové náušnice. Andrejka, ktorá tvorí pod značkou Ridgways (http://www.sashe.sk/Ridgways) rôzne šité šperky aj technikou sutaš a jej náušnice sú naozaj pekné.
    





Na záver už len dodať, pokiaľ Vás táto technika naozaj zaujala netreba sa báť a určite ju vyskúšať. Začiatky sa možno budú zdať ťažké ale praxou príde naozaj neopísateľný výsledok a hlavne krásne šperky. Čiže šup-šup do prvej galantérie nakúpiť si materiál, obrniť sa trpezlivosťou a začať tvoriť J

Zdroj:
http://fdfcrafts.deviantart.com
https://www.facebook.com/LiAnnaSoutache
http://www.pracowniakreatywnosci.pl/warsztatownia/plastyka/bizuteria/sutasz.html
https://www.facebook.com/doricsengeri.jewelry
http://www.victoriasorkin.com
http://www.sashe.sk/nikuske
http://www.sashe.sk/hrusulka
http://www.sashe.sk/bazu

Menovky: